Hoe breng ik zelf mijn CD uit?

Gepost door Unknown | 4.9.10 |
Zelf een CD uitbrengen en persen kostte vroegere een fortuin. Tegenwoordig kun je dit allemaal redelijk gemakkelijk zelf regelen. Wat zijn de voordelen als je dit zelf regelt:

 • Je bepaalt zelf wat er op de Cd komt te staan
 • Je bepaalt zelf het aantal Cd’s dat je laat drukken
 • Je bepaalt zelf het ontwerp en de verpakking van de Cd hoes.
 • Je bepaalt zelf op welke datum jouw product gelanceerd wordt
 • Je bepaalt zelf wat de inkoopprijs wordt van jouw Cd

Natuurlijk moet je alles zelf doen:
 • Je investeert in de kosten
 • Je investeert in de tijd, die ermee gepaard gaat
Waarom dan toch in een eigen beheer een  productie uitbrengen?
 • Omdat investeerders steeds kritischer worden
 • Omdat investeerders hun gemaakte kosten terug willen zien
 • Omdat je uiteindelijk sneller gaat verdienen, wanneer je zelf investeert
 • Omdat je alle vrijheid hebt in het: ‘hoe, wat, waar en wanneer’
Welke keuzes moet je maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om CD's te persen of te laten branden? Wat zijn de verschillen en wanneer kies je wat? Niet altijd duidelijk!

Masteren
Wel zul je de muziek digitaal beschikbaar te hebben en gemasterd te worden door een studio technicus (master engineer). Als de CD gemasterd is, dan is deze radio klaar. Dat houdt in, dat de muziek qua geluidsniveau gelijk ligt, op welk apparaat je deze ook afspeelt. Voordat je gaat masteren, komen er wel nog een aantal vraagstukken te liggen, waaronder de toevoeging van een ISRC code, de verborgen muziek / hidden track(s) en de informatie van de (originele) auteurs. Mastering door eigencl.nl kan al vanaf enkele tientjes per track.

Drukwerk en verpakkingen
Er zijn verschillende vormen van verpakkingen verkrijgbaar. De Jewelbox wordt het meest gebruikt voor albums. Voor Cd singles worden meestal kartonnen wallets gebruikt. Voor Maxi-singles of promotie Cd’s worden meestal two-piece doosjes en digipacks gebruikt. Eigencd.nl kan vele vormen van verpakkingen leveren. Ook bestaat er de mogelijkheid dat een ontwerp gemaakt kan worden, indien je dat nog niet gedaan hebt.

Afdracht auteursrechten
Voordat je de Cd laat dupliceren, heb je toestemming nodig van Buma/ Stemra. Deze organisatie behartigt de belangen van de (originele) componisten en tekstschrijvers, ook wel auteurs genoemd. Als je zelf muziek schrijft, dan geldt ook deze toestemming. Elke Cd die verkocht wordt, daar krijgen de auteurs inkomsten over. Deze inkomsten komen voort uit de vergoeding die Stemra per exemplaar berekent. Buma/Stemra incasseert dus de rechten, maar keert ze ook uit aan de rechthebbenden. Als je zelf muziek en/of teksten schrijft en deze uitbrengt, dan kun je ook overwegen om je ook als rechthebbende aan te sluiten bij Buma/Stemra. Sterker nog, wij adviseren je om dit altijd te doen! Wij kunnen je ook helpen met het aanmelden bij buma/stemra.

Muziek van anderen
Het coveren of bewerken van bestaande muziek is inmiddels een bekend begrip voor muzikanten. Toch zitten er veel haken en ogen aan, waar veel muzikanten zich niet van bewust zijn. Tot hoever kun je gaan als je een bestaande plaat wilt coveren? En in hoeverre kun je een remix maken van een bestaand nummer? Wil je een nieuwe tekst schrijven op een bekende melodie of wil je een vertaling maken van een tekst? Het antwoord daarop is per situatie verschillend. Hou er rekening mee dat er altijd toestemming nodig is van de originele auteurs, voordat je overweegt om te coveren of te bewerken. Die toestemming kun je zelf vragen bij de platenmaatschappij. Is dit te omslachtig voor je, of weet je niet waar je terecht kunt? Dan kunnen wij dit voor je onderzoeken d.m.v. ‘clearancy’.

Wat kost het?
Wellicht overweeg je nog door welke partij je jouw eigen beheer productie laat uitvoeren. Als je zeker wilt weten met welke partij je in zee wil gaan, adviseren wij je om goed na te gaan welke diensten er bij de prijs inbegrepen zijn. Met behulp van dit eBoek heb je alle zaken duidelijk en kun je snel beginnen met het maken van je eerste CD.

Koop nu voor 17 euro: Breng je CD uit in egen beheer.
gerelateerde blogs met thumbnail